Тази учебна година под ръководството на Анета Вълова - учител по информатика в ПМГ и учениците от 12 клас - Милен Иванов Чакалов, Кристиан Пламенов Петков и Ивайло Петров Тихолов се реализираха два проекта по информационни технологии:
  1. Национален есенен турнир по информатика и информационни технологии "Джон Атанасов" - гр. Шумен
  2. Национална олимпиада по информационни технологии (областен кръг - 14.03.10г. гр. Троян)

Учениците проявиха отговорност, вложиха много труд и старание при подготовката и изготвянето на проектите, които бяха в най-сложното направление - "приложно програмиране".


На национален есенен турнир по информатика и информационни технологии "Джон Атанасов" - гр. Шумен в направление "приложни програми". Участваха само 15 проекта за цялата страна и там честта на гимназията защити Милен (12А клас) с проекта "ColorPick". ColorPick е проект написан от уеб дизайнер за уеб дизайнери, това е продукт специализиран в манипулирането на различни цветови схеми. Милен пренаписа проекта специално за състезанието, въпреки че предните версии на програмата бяха многократно публикувани в множество софтуерни списания и интернет портали. ColorPick скоро ще буде публикуван на адрес: CrioSoft.blogspot.com, където има и други софтуерни програми изцяло написани от Милен.


На областния кръг на национална олимпиада по информационни технологии Кристиан Пламенов Петков и Ивайло Петров Тихолов, ученици от 12Б клас, представиха проекта "Тест система" - единствен за цялата област в направление "приложни програми". Проектът е изцяло авторски и за него е използван лицензиран софтуер. Той впечатли журито и беше оценен с 93т. от възможни 100. Кодът на "Тест система" е написан от Кристиан Пламенов Петков, който освен, че е много добър програмист е и знаменосец на ПМГ.